ﺗﻌﯿﯿﻦ ﺿﺮاﯾﺐ ﻫﯿﺪرودﯾﻨﺎﻣﯿﮑﯽ ﻻﯾﻪ آﺑﺪار ﯾﮑﯽ از ﻣﻬﻤﺘﺮﯾﻦ ﺑﺨﺶ ﻫﺎی ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﻫﯿﺪروژﺋﻮﻟﻮژی اﺳﺖ ﮐﻪ در ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ رﯾﺰی ﺑﺮای اﺳﺘﻔﺎده از
ﻇﺮﻓﯿﺖ، هدایت هیدرولیکی (K)،ﺿﺮﯾﺐ ذﺧﯿﺮه (S)، قابلیت انتقال (T)ﻫﺎی ﻣﻮﺟﻮد ﯾﮏ ﻣﺤﻞ ﺑﻪ ﮐﺎر ﻣﯽ آﯾﺪ. آزﻣﺎﯾﺶ ﭘﻤﭙﺎژ ﺑﺮای دﺳﺘﯿﺎﺑﯽ ﺑﻪ دو
ﻫﺪف ﮐﻠﯽ زﯾﺮ اﻧﺠﺎم ﻣﯽ ﭘﺬﯾﺮد:
1- ﺗﻌﯿﯿﻦ ﺿﺮاﯾﺐ ﻫﯿﺪرودﯾﻨﺎﻣﯿﮑﯽ ﻻﯾﻪ آﺑﺪار
2-ﺗﻌﯿﯿﻦ ﻗﺪرت آﺑﺪﻫﯽ ﭼﺎه و اﻓﺖ آن
ضریب انتقال:
ضریب انتقال یا قابلیت انتقال یک لایه آبدار عبارت است از مقدار آبی که از یک واحد سطح مقطع لایه آبدار تحت شیب هیدرولیکی
واحد عبور می کند. چنانچه ضریب هدایت هیدرولیکی مواد تشکیل دهنده آکیفر k و ضخامت لایه b باشد ، ضریب انتقال Tعبارت است از :
T=Kb
-ضریب ذخیره:
ازجمله ضرایب هیدرودینامیکی برای آکیفر مورد نظر با استفاده از داده های فراگیر انتخاب شده برای آکیفرهای محصور ،آزاد،نامتراکم و سنگ
های شکاف دار. علاوه براین میتوان تداخل چاه ها را با هم بررسی کرد
روش های تعیین ضرایب هیدرودینامیکی:
در لایه های آبدار محصور سه روش برای آزمایش پمپاژ داریم که عیارتند از:
1.روش منحنی-تیپ یا روش تایس
2. روش کوپر-ژاکوب
3. روش چاو
روش منحنی تیپ- یا روش تایس:
به طور خلاصه به صورت زیر عمل میکنیم
1. با استفاده از معادله w(u) را بدست می آوریم
2. در یک کاغذ لگاریتمی منحنی تغییرات w(u) را نسبت به 1/u رسم میکنیم. این همانمنحنی تیپ می باشد.
3. با انجام آزمایش پمپاژ که در آن زمان های مختلف از شروع پمپاژ قرار دارد اندازه گیری شده است جدولی تشکیل می دهیم که یک ستون آن (t/r^2) بوده و در ستون مقابل مقادیر (s) به ازای (t/r^2) های مختلف نوشته شده باشد
4. یک کاغذ لگاریتمی شفاف مشابه کاغذ لگاریتمی قبل انتخاب کرده و با قرار دادن مختصات (t/r^2) در ستون افقی و (s) در ستون عمودی منحنی تغییرات (s) را به نسبت (t/r^2) رسم میکنیم.
5. حال دومنحنی مشابه یکی بین w(u) و (1/u) و دیگری بین s و t/r*2 بدست آمده است،آنها را بطوری روی هم میلغزانیم تا در حالی که محور های آنها همیشه باهم موازی باقی بمانند بهترین تطابق را روی هم داشته باشند.
6. بعد از مطابقت منحنی ها در قسمتی از صفحه که منحنی ها مطابقت داده شده اند یک نقطه اختیاری انتخاب میکنیم .مختصات این نقطه را از روی گراف ها قرائت میکنیم .
7. پس از آنکه مختصات چهارگانه نقطه انتخابی تعیین گردید مقادیر قابلیت انتقال (T) و ضریب ذخیره (S) آکیفر را از فرمول های زیر بدست می آوریم:
S=4T.t/r^2.u
(T=Q/4ᴫs .W(u
روش کوپر – ژاکوب:
کوپر و ژاکوب نشان دادند که اگر در معادله تایس u کوچک باشد (u≤0.001) میتوان معادله افت سطح آب را از طریق فرمول زیر محاسبه کرد:
(S=(2.3Q/4ᴫT)log(2.25Tt/r^2.s
اگر معادله را روی یک کاغذ نیمه لگاریتمی رسم کنیم یک خط مستقیم خواهد بود که شیب آن (2.3Q/4ᴫT) می باشد .
روش چاو:
چاو روش های تایس و کوپر – ژاکوب را باهم دیگر ترکیب کرده و برای تحلیل آکیفر های غیر نشتی روش ساده ای را پیشنهاد نمود که با استفاده از فرمول ارائه شده توسط او و شکل می توان T و u بدست آورد:
1. روی کاغذ نیمه لگاریتمی تغییرات افت (محور عمودی ساده )را نسبت به زمان (محور افقی لگاریتمی) مطابق آنچه در روش کوپر-ژاکوب گفته شد رسم کنید تا یک خط مستقیم حاصل شود
2. روی این خط یک نقطه اختیاری را انتخاب کرده و مختصات را بازای (t,s) این نقطه را یادداشت کنید روی این خط تغییرات افت راهم مشخص نمایید
3. با داشتن s و ∆s از فرمول مقدار F(u) را محاسبه کنید
4. با داشتن F(u) و با استفاده از شکل بالا مقدار F(u) را روی محور عمودی برده و یک خط افقی رسم کنید تا منحنی قطع u را در نقطه ای قطع کند . از این نقطه یک خط عمودی رسم کنید تا محور افقی را در نقطه W(u) قطع کند.
5. با داشتن u وW(u) وsوt مقادیر Tو S از فرمول های زیر محاسبه کنید.
(T=(Q/4ᴫs).W(u
(S=(r^2.s)/(4Tt